Ga terug
Finance
Inspiratie

Wat doet een crediteurenbeheerder?

Young professional vacature data engineer

Zeg je crediteuren, dan denk je automatisch ook aan debiteuren en andersom. Toch hebben crediteuren- en debiteurenbeheerders beiden een heel andere rol binnen een organisatie. Het zijn twee verschillende functies met compleet andere werkzaamheden, waarbij andere skills van pas komen. De functie crediteurenbeheerder is echt wat voor jou als je een starter bent die zich de financiële wereld snel eigen wil maken en wil groeien. Want op de afdeling financiële administratie leer je een organisatie goed kennen en leg je een stevige basis voor jouw carrière. Maar wat doet een crediteurenbeheerder nu eigenlijk? En welke competenties en vaardigheden moet crediteurenbeheerder in huis hebben?

Wat is een crediteurenbeheerder?

Een crediteurenbeheerder, ook wel financieel medewerker crediteuren of crediteurenmedewerker genoemd, gaat over de inkoopfacturen. Je bent ‘chef bonnetjes’ zogezegd. Vanaf het moment van binnenkomst, de registratie en verwerking in de boekhouding, tot aan de betaling van de factuur: jij zit er bovenop. Je bewaakt het overzicht en weet precies welke kosten er nog aan zitten te komen.

Een paar werkzaamheden en rollen van een crediteurenbeheerder

  • Alles rondom inkomende facturen: voorbereiden, invoeren en coderen van inkoopfacturen, kas afschriften en bankafschriften
  • Betaalopdrachten klaarzetten en betaaloverzichten opstellen
  • Afstemming en coördinatie tussen de tussen de verschillende (deel)administraties
  • Betalingstermijnen bewaken en betalingsvoorstellen opstellen
  • Periodieke rapportages mede opstellen
  • Contact onderhouden met leveranciers
  • Communiceren en rapporteren over openstaande posten en crediteuren.

Als het om inkoopfacturen gaat, dan moeten ze jou hebben. Want jij beantwoordt moeiteloos alle vragen als het gaat om crediteuren, zowel intern als extern. “Geld moet rollen, maar dan wel de goed kant op”, is jouw motto.

Nu al nieuwsgierig naar onze vacatures? Klik hier

De plaats van een crediteurenbeheerder binnen een organisatie

Crediteurenbeheerders werken op de afdeling (financiële) administratie of crediteurenadministratie. Je zorgt er samen met jouw collega’s op de afdeling voor dat het betalingsproces soepel verloopt. Je onderhoudt veel contact met externe partijen zoals leveranciers, maar ook met inkopers, incassomedewerkers en accountants. Deze informatie geef je vervolgens door aan het financieel management. Kortom: veel verantwoordelijkheid!

Efficiënt en gefocust op details

Als het om inkoopfacturen gaat ben je heel precies. Je boekt de juiste bedragen in en maakt de juiste bedragen over tot twee cijfers achter de komma. Of misschien wel tot drie cijfers achter de komma. Dit zie en hoor je terug in jouw communicatie. Je bent helder naar je collega’s en communiceert efficiënt met leveranciers. Als jij iets belooft, dan doe je dat ook.

Koele kikker met goede social skills

Jij zit aan de andere kant van de lijn als een debiteurenbeheerder belt met de vraag: ‘Waar blijft ons geld?’ Dat betekent dat je een dikke huid moet hebben. Want als het over geld gaat, dan maken sommige mensen het zeer persoonlijk. Jij neemt dingen niet zo snel persoonlijk op, en laat het snel van je afglijden. Back to business. Misschien ben je hier nog wat onervaren in, maar na het doorlopen van de trainingen van The Trainee Company zijn jouw communicatieve helemaal on point. En mocht het dan een keer voorkomen dat een factuur nog niet is betaald, dan heb je hier natuurlijk een duidelijk verhaal bij.

Waarom zou je crediteurenbeheerder bij The Trainee Company worden?

The Trainee Company bied je de kans om te groeien als finance professional of jouw financiële carrière een (door)start te geven. Bij The Trainee Company combineer je werken en leren. Zo kan je al je nieuw aangeleerde vaardigheden direct in de praktijk brengen. Wel zo uitdagend, toch? Tijdens deze trainingen gaan we de diepte in op het vlak van inhoudelijke finance skills. Maar ook qua persoonlijke ontwikkeling krijg je alle kans om te groeien. Door het opstellen van jouw DISC-profiel leer je bijvoorbeeld waar jouw sterke en zwakke punten liggen en hoe je deze optimaal kunt benutten. Door onze persoonlijke coaching en begeleiding ‘on the job’, kom je op de juiste plek terecht én groei je razendsnel. Nieuwsgierig? Neem dan contact met ons op, of bekijk onze vacatures.

Waarom een crediteurenbeheerder van The Trainee Company?

Onze starters en young professionals krijgen alle handvatten aangereikt waardoor ze vol kennis, vaardigheden en zelfvertrouwen uit de startblokken kunnen komen. Natuurlijk werken we aan hun kennis van de ‘harde kant’: (boekhoudkundige) vaardigheden, zoals kostencalculaties en werken met programma’s als Excel en Exact Online. Maar ook zijn persoonlijke ontwikkeling en communicatieve vaardigheden minstens zo belangrijk. Hierbij kun je denken aan leren presenteren, succesvol telefoneren en adviseren. Dit alles om zowel nu als in de toekomst succesvol te zijn als crediteurenbeheerder. Wil je verder praten over hoe een finance professional van The Trainee Company waarde kan toevoegen aan jouw organisatie? Of ben je benieuwd welke kandidaten we hebben? Kijk dan vooral op onze website, of neem meteen contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Gerko Wijnsma account manager Finance
Wil jij starten met jouw traineeship?

Ontdek de veelzijdigheid van Finance en kom erachter waar jij energie van krijgt!

bekijk traineeship
Filters
Vakgebied
Opleidingsniveau
Locatie
Filters toepassen