Ga terug
Finance
Inspiratie

Wat doet een business controller?

Trainee finance heeft voeten op bureau

Een business controller is misschien wel dé (financieel) strateeg binnen een organisatie. Een financieel medewerker met een plan voor de toekomst dus. Echt een functie voor young professionals met ambitie én de nodige werkervaring. Maar wat doet een business controller eigenlijk? En welke vaardigheden en competenties heeft een goede business controller?

Wat is een business controller?

Waar een financial controller kijkt naar de cijfers van de afgelopen periode, ga je als business controller aan de slag met het strategisch plan voor de toekomst. De business controller gaat verder waar de financial controller ophoudt. Zo kijk je of de cijfers aansluiten op de toekomstplannen en ambities van de onderneming. Vervolgens bedenk je welke stappen de onderneming moet nemen om bepaalde doelen te halen. Je bent dus een echte ‘go-getter’.

Een paar werkzaamheden en rollen van een business controller

  • Het opstellen van financiële rapportages, zoals: businesscases, managementrapportages, (meerjaren)planningen
  • Het uitvoeren van bedrijfseconomische analyses en scenario-analyses
  • Het in de gaten houden van budgetten en het zoeken naar kostenbesparingen

Ze moeten jou hebben als het gaat om het verbeteren van financiële processen. Oftewel: wat kan er beter qua planning en budgettering? Zo zorg je ervoor dat jouw organisatie alles in huis heeft om de gestelde doelen te behalen.

Nu al nieuwsgierig naar onze vacatures? Klik hier

De plaats van een business controller binnen een organisatie

Business controllers kom je vooral tegen op de afdeling financial control/finance van grotere bedrijven. Als business controller werk je nauw samen met financial controllers, business managers en business analisten. Je bent daarnaast een sparringpartner voor het management en de directie.

Analytisch en strategische sterspeler

Als we het hebben over een vaardigheid waar een business controller in uitblinkt, dan is dat toch wel de gave om hoofd- van bijzaken te scheiden. Laat de (financiële) details maar over aan de financial controller, dan kan jij de rode draad in de gaten houden. Jij houdt je ‘eyes on the prize’ zogezegd.

Communicatief vaardige teamplayer

Aangezien je als business controller veel contacten hebt met verschillende afdelingen, is goed communiceren echt jouw kracht. Jij kunt ingewikkelde informatie en cijfers goed en bondig verwoorden. (#goedverhaallekkerkort) Bijvoorbeeld wanneer je moet uitleggen waarom een budget te krap is of waarom er is afgeweken van het businessplan. Door de juiste, slimme vragen krijg jij de juiste informatie moeiteloos boven tafel. Iets wat je onder andere leert in onze traineeships.

Waarom zou je business controller bij The Trainee Company worden?

The Trainee Company bied je de kans om te groeien als finance professional of jouw financiële carrière een (door)start te geven. Bij The Trainee Company combineer je werken en leren. Zo kan je al je nieuw aangeleerde vaardigheden direct in de praktijk brengen. Wel zo uitdagend, toch? Tijdens deze trainingen gaan we de diepte in op het vlak van inhoudelijke finance skills. Maar ook qua persoonlijke ontwikkeling krijg je alle kans om te groeien. Door het opstellen van jouw DISC-profiel leer je bijvoorbeeld waar jouw sterke en zwakke punten liggen en hoe je deze optimaal kunt benutten. Door onze persoonlijke coaching en begeleiding ‘on the job’, kom je op de juiste plek terecht én groei je razendsnel. Nieuwsgierig? Neem dan contact met ons op, of bekijk onze vacatures.

Waarom een business controller van The Trainee Company?

Onze starters en young professionals krijgen alle handvatten aangereikt waardoor ze vol kennis, vaardigheden en zelfvertrouwen uit de startblokken kunnen komen. Natuurlijk werken we aan hun kennis van de ‘harde kant’: (boekhoudkundige) vaardigheden, zoals kostencalculaties en werken met programma’s als Excel en Exact Online. Maar ook zijn persoonlijke ontwikkeling en communicatieve vaardigheden minstens zo belangrijk. Hierbij kun je denken aan leren presenteren, succesvol telefoneren en adviseren. Dit alles om zowel nu als in de toekomst succesvol te zijn als business controller. Wil je verder praten over hoe een finance professional van The Trainee Company waarde kan toevoegen aan jouw organisatie? Of ben je benieuwd welke kandidaten we hebben? Kijk dan vooral op onze website, of neem meteen contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Gerko Wijnsma account manager Finance
Wil jij starten met jouw traineeship?

Ontdek de veelzijdigheid van Finance en kom erachter waar jij energie van krijgt!

bekijk traineeship
Filters
Vakgebied
Opleidingsniveau
Locatie
Filters toepassen