Ga terug
Finance
Inspiratie

Wat doet een project controller?

Projectcontroller Trainee TTC laptop

Steeds meer organisaties werken op basis van projecten. Ze hangen als het ware van projecten aan elkaar. De functie van project controller wordt daardoor steeds populairder, zowel bij bedrijven als bij young professionals. Als jij in kansen denkt, risico’s ziet als een uitdaging en affiniteit hebt met finance, dan ben jij waarschijnlijk een geboren project controller! Een ideale functie om de volgende stap te maken in jouw financiële carrière. Maar wat doet een project controller nu eigenlijk? Hoe verhoudt hij of zij zich tot de andere (financiële) functies in een organisatie? En welk pakket aan skills en competenties moet een project controller in huis hebben?

Wat is een project controller?

Als project controller koppel jij het financiële plaatje aan de praktijk. Jij schat de risico’s in van lopende en toekomstige projecten in, maar ziet ook kansen. Bijvoorbeeld wanneer een project groter opgezet kan worden dan vooraf bedacht is. Want: jij houdt wel van een uitdaging.

Een paar werkzaamheden en rollen van een project controller

  • Inrichten en controleren van de projectadministratie
  • Bewaken van het budget en de planning
  • Risicoanalyse en -management
  • Kansen analyseren
  • Samenstellen van rapportages
  • Communiceren en rapporteren over projectadministratie

Het mooie en misschien ook wel het uitdagende van projecten is: ze zijn tijdelijk. Zodra het ene project is afgerond, stoom je moeiteloos door naar het volgende. Jij beweegt flexibel mee en houdt de financiële administratie in de tussentijd scherp in de gaten. Want het project moet geslaagd zijn, maar natuurlijk ook geld opleveren.

Nu al nieuwsgierig naar onze vacatures? Klik hier

De plaats van een project controller binnen een organisatie

Bij werkzaamheden ‘op het snijvlak van ‘geld & organisatie’, daarbij komen project controllers om de hoek kijken. Je bent zogezegd de lijm tussen de projectmanager aan de ene kant en de financieel directeur (cfo) aan de andere kant. In jouw unieke rol met financieel-administratieve taken, zorg je dat beide partijen het met elkaar eens worden.

Nieuwsgierige verbinder

Waar een projectmanager zijn eigen project ‘het best opgezette project ever vindt’, ben jij de realist. Eentje die met beide benen op de grond staat en waar nodig met je poten in de modder. Je durft op mensen af te stappen en te zeggen waar het op staat. Hierbij heb je veel gevoel voor ‘de corebusiness’ van jouw bedrijf, je wilt weten wat er speelt en je kunt mensen goed inschatten. Daarnaast pas je je moeiteloos aan, zowel aan de businesskant als aan het management.

Jij kent geen tegenvallers, alleen’ uitdagingen’

Met jouw gevoel voor de business weet jij bij jouw projecten alle ballen in de lucht te houden als het gaat om: tijd, kosten en kwaliteit. Prioriteiten stellen: no problem. Want je weet, als iets sneller opgeleverd moet worden, dan gaat dat meer geld kosten. En als tijd geen rol speelt, dan kan je maximaal inzetten op de kwaliteit. Jij combineert naadloos een strakke planning, met op zijn tijd een strak (mantel)pak. Hierin bewaak jij het overzicht en rapporteer je tijdig aan het financieel management en de projectmanager. Hoezo tegenvallers? Uitdagingen bedoel je!

Waarom zou je project controller bij The Trainee Company worden?

The Trainee Company biedt je de kans om te groeien als finance professional of jouw financiële carrière een (door)start te geven. Bij The Trainee Company combineer je werken en leren. Zo kan je al je nieuw aangeleerde vaardigheden direct in de praktijk brengen. Wel zo uitdagend, toch? Tijdens deze trainingen gaan we de diepte in op het vlak van inhoudelijke finance skills. Maar ook qua persoonlijke ontwikkeling krijg je alle kans om te groeien. Door het opstellen van jouw DISC-profiel leer je bijvoorbeeld waar jouw sterke en zwakke punten liggen en hoe je deze optimaal kunt benutten. Door onze persoonlijke coaching en begeleiding ‘on the job’, kom je op de juiste plek terecht én groei je razendsnel. Nieuwsgierig? Neem dan contact met ons op, of bekijk onze vacatures

Gerko Wijnsma account manager Finance
Wil jij starten met jouw traineeship?

Ontdek de veelzijdigheid van Finance en kom erachter waar jij energie van krijgt!

bekijk traineeship
Filters
Vakgebied
Opleidingsniveau
Locatie
Filters toepassen