Ga terug
Finance
Inspiratie

Wat doet een finance manager?

Afgestudeerde met laptop op bank

Een finance manager is de leidinggevende binnen de afdeling financiële administratie. Kortom, geen startersfunctie, wél een uitdagende baan voor een young professional met al wat kilometers op de teller. Dus heb je al wat ervaring binnen de financiële wereld, bijvoorbeeld als debiteuren- of crediteuren- of grootboekbeheerder dan is dit misschien wel de perfecte volgende stap voor jou. Maar wat doet de finance manager eigenlijk? En welke vaardigheden en competenties heeft een finance manager?

Wat is een finance manager?

Een finance manager of financieel manager is verantwoordelijk voor de financiële administratie van een bedrijf. Alles wat betrekking heeft op debiteuren-, crediteuren- en grootboekadministratie valt onder jouw regime. The good, the bad and the ugly, zeg maar. Als finance manager ben je overal van op de hoogte. Je mag mooie resultaten presenteren, maar je moet je ook stevig kunnen verantwoorden als er issues zijn met debiteuren of crediteuren.

Enkele werkzaamheden en rollen van een finance manager

  • Verantwoordelijk voor de financiële administratie (crediteuren-, debiteuren- en salarisadministratie, grootboek)
  • Verantwoordelijk voor een goede inrichting van de administratie en de administratieve processen
  • Afstemming en coördinatie tussen de tussen de verschillende (deel)administraties
  • Assisteren bij het opstellen van maand-, kwartaal- en jaarverslagen, (in sommige gevallen doe je dit zelfstandig)
  • Adviseren van o.a. de financial of business controller bij financieel en/of administratieve vragen en problemen.

Je bent een coördinator in hart en nieren – voordat er een probleem ontstaat, heb jij ‘t al geregeld – en het aanspreekpunt voor de accountant.

Nu al nieuwsgierig naar onze vacatures? Klik hier

De plaats van een finance manager binnen een organisatie

Een financieel manager heeft, zoals gezegd, de dagelijkse leiding over de financiële administratie bij middelgrote of grote bedrijven. Je beweegt je tussen de afdelingen debiteuren, crediteuren, grootboek en werkt nauw samen met financial controllers en business controllers. Je rapporteert aan en bent een sparringpartner van de directie.

Natuurlijk (!) leiderschap

Leiden en begeleiden, daar blink jij als finance manager in uit. Je geeft leiding aan financiële medewerkers, je stuurt aan, delegeert, maar werkt ook mee op de afdeling. Daarnaast begeleid je jouw personeel met coaching en het opstellen van persoonlijke ontwikkelingsplannen, die je dan weer beoordeelt tijdens beoordelings- en functioneringsgesprekken. Goed luisteren en doorvragen, dat zit in jouw natuur. En ‘wat extra kneepjes’ leer je tijdens onze trainingen en masterclasses.

Allround financieel talent

Als finance controller beweeg je je tussen verschillende afdelingen. Dit vraagt om verschillende financiële vaardigheden, maar ook om goede social skills. Want met veel verschillende mensen werken vraagt om flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Je bent dus van alle markten thuis, echt een allround (financieel) talent.

Waarom zou je finance manager bij The Trainee Company worden?

The Trainee Company bied je de kans om te groeien als finance professional of jouw financiële carrière een (door)start te geven. Bij The Trainee Company combineer je werken en leren. Zo kan je al je nieuw aangeleerde vaardigheden direct in de praktijk brengen. Wel zo uitdagend, toch? Tijdens deze trainingen gaan we de diepte in op het vlak van inhoudelijke finance skills. Maar ook qua persoonlijke ontwikkeling krijg je alle kans om te groeien. Door het opstellen van jouw DISC-profiel leer je bijvoorbeeld waar jouw sterke en zwakke punten liggen en hoe je deze optimaal kunt benutten. Door onze persoonlijke coaching en begeleiding ‘on the job’, kom je op de juiste plek terecht én groei je razendsnel. Nieuwsgierig? Neem dan contact met ons op, of bekijk onze vacatures.

Waarom een finance manager van The Trainee Company?

Onze starters en young professionals krijgen alle handvatten aangereikt waardoor ze vol kennis, vaardigheden en zelfvertrouwen uit de startblokken kunnen komen. Natuurlijk werken we aan hun kennis van de ‘harde kant’: (boekhoudkundige) vaardigheden, zoals kostencalculaties en werken met programma’s als Excel en Exact Online. Maar ook zijn persoonlijke ontwikkeling en communicatieve vaardigheden minstens zo belangrijk. Hierbij kun je denken aan leren presenteren en adviseren. Dit alles om zowel nu als in de toekomst succesvol te zijn als finance professional. Wil je verder praten over hoe een finance professional van The Trainee Company waarde kan toevoegen aan jouw organisatie? Of ben je benieuwd welke kandidaten we hebben? Kijk dan vooral op onze website, of neem meteen contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Gerko Wijnsma AM F
Wil jij starten met jouw traineeship?

Ontdek de veelzijdigheid van Finance en kom erachter waar jij energie van krijgt!

bekijk traineeship
Filters
Vakgebied
Opleidingsniveau
Locatie
Filters toepassen