Ga terug
Tips & Tricks

Motivatiebrief tips: Maak indruk op potentiële werkgevers!

Projectcontroller Trainee TTC laptop

Het sollicitatieproces heeft een dynamisch duo dat de show steelt: je cv en je motivatiebrief. De cv-tips en -tricks die je nodig hebt om indruk te maken, vind je onderaan de pagina. Maar laten we nu eens dieper ingaan op de motivatiebrief, de geheime troef om jezelf te onderscheiden bij een potentiële werkgever. Terwijl je cv voornamelijk draait om belangrijke informatie over je vaardigheden en ervaring, is je motivatiebrief de plek om, zoals de naam al doet vermoeden, je motivatie te tonen en een stukje persoonlijkheid te laten zien. Het is absoluut de moeite waard om hier even goed voor te gaan zitten. Wij staan voor je klaar om je op weg te helpen en hebben de essentiële punten op een rijtje gezet!

Personaliseer

Een van de grootste fouten die je kunt maken, is het versturen van een generieke motivatiebrief naar verschillende werkgevers. Zorg ervoor dat elke brief specifiek is voor de functie en het bedrijf waar je solliciteert. Onderzoek het bedrijf grondig en laat zien hoe jouw vaardigheden en ervaring aansluiten bij hun waarden en doelen.

To the point

Recruiters hebben vaak niet veel tijd, dus houd je motivatiebrief kort en bondig, bij voorkeur niet langer dan één pagina. Zorg ervoor dat elke zin relevant is en je belangrijkste punten duidelijk naar voren komen.

Nadruk op motivatie

Waarom ben je geïnteresseerd in de functie en het bedrijf? Benadruk je motivatie en bespreek specifieke aspecten van de functie die je aanspreken. Verbind je eigen doelen en waarden met die van het bedrijf. Onderbouw je beweringen en motivatie met concrete voorbeelden uit je opleiding, werkervaring, stages of vrijwilligerswerk. Beschrijf specifieke situaties waarin je vaardigheden hebt toegepast en resultaten hebt behaald.

Tone of voice

Schrijf in je eigen woorden en laat je persoonlijkheid zien. Werkgevers willen graag een gevoel krijgen van wie je bent als persoon, dus vermijd clichés en algemene uitspraken. Maar, blijf wel zakelijk en vermijd informeel taalgebruik. Gebruik een formele aanhef en afsluiting, en focus op de professionele aspecten van jezelf en je carrière.

Puntjes op de i

Eindig je motivatiebrief met een sterke conclusie waarin je je interesse in de functie en het bedrijf herhaalt. Bedank de lezer voor zijn/haar tijd en bied aanvullende informatie aan, zoals je beschikbaarheid voor een gesprek.

Je bent er bijna! Niets maakt een slechtere indruk dan spelfouten en grammaticale fouten. Controleer je brief zorgvuldig op taalgebruik, interpunctie en consistentie. Iemand even laten meekijken kan ook nooit kwaad.

Onthoud dat je motivatiebrief je kans is om jezelf te presenteren aan potentiële werkgevers. Wees oprecht, enthousiast en overtuigend in je communicatie. Veel succes met solliciteren!

Filters
Vakgebied
Opleidingsniveau
Locatie
Filters toepassen