Ga terug
Business & IT
Inspiratie

Wat doet een (Junior) Business Analist?

Trainee IT neemt telefoon op

Een zakelijke tolk of bedrijfsstrateeg, dat is hoe een Business Analist ook wel genoemd wordt. Kenmerken als analytisch, oplossingsgericht en communicatief sterk is hen op het lijf geschreven. Maar wat doet een Business Analist eigenlijk? Hoe verhoudt deze functie zich tot andere posities binnen een organisatie?

Wat is een Business Analist?

Als Business Analist weet jij de zakelijke behoefte van een bedrijf om te zetten naar praktische oplossingen. Hiervoor visualiseer je de huidige bedrijfsprocessen, analyseer je deze en identificeer je eventuele uitdagingen om ze vervolgens om te vormen tot kansen. Tijdens dit proces ben jij de schakel tussen de stakeholders – die jij natuurlijk up-to-date houdt over de voortgang – en de uitvoerend medewerkers.

Een paar werkzaamheden en rollen

  • Behoeften, wensen en eisen van een organisatie in kaart brengen
  • Bestaande bedrijfsstrategieën evalueren en waar nodig verbeteringen doorvoeren
  • Het bedrijf adviseren over verbeterpunten
  • Anticiperen op risico’s en pijnpunten binnen een bedrijf
  • Nieuwe bedrijfsstrategieën toelichten

Als Business Analist ben je een soort bemiddelaar. Waar je begint met het analyseren van de bedrijfsbehoeftes, schakel je tijdens de implementatiefase moeiteloos tussen de verschillende afdelingen, houd je de voortgang van het project in de gaten en stuur je waar nodig bij.

Nu al nieuwsgierig naar onze vacatures? Klik dan hier!

Jouw rol binnen een organisatie

Veel Business Analisten beginnen op een junior positie, waardoor je intern wordt opgeleid tot Business Analist. Op deze manier krijg je praktijkervaring in de sector, verricht je taken en ontwikkel je vaardigheden. Je werkt (eventueel) samen met andere business analisten, een business architect en projectmanager. Daarnaast heb je nauw contact met de andere afdelingen binnen een bedrijf.

Betrokken luisteraar

Binnen een bedrijf ben jij een luisterend oor voor de zakelijke behoeften van andere medewerkers en de directie. Je weet deze vervolgens feilloos om te zetten in praktische oplossingen en koppelt deze op een begrijpelijke manier terug naar de betrokken stakeholders. Je krijgt er energie van om te weten waar je collega’s mee bezig zijn en waar ze tegen aanlopen. Het allerleukste en uitdagendste vind je om hier de juiste oplossing voor te vinden.

Vindingrijke analist

Om de juiste oplossingen en processen te bedenken is het van belang dat je kennis opdoet van de branche waarin je werkzaam bent, zoals de bijbehorende wetgeving en nieuwste technologische systemen. Soms moet je hier voor de diepte in duiken en grondig onderzoek doen naar het onderliggende probleem en de vraag. Vindingrijkheid komt dan ook van pas bij het bedenken van innovatieve en efficiënte oplossingen.

Waarom The Trainee Company?

The Trainee Company bied je de kans om te groeien als IT professional of jouw IT carrière een (door)start te geven. Bij The Trainee Company combineer je werken en leren. Zo kan je al je nieuw aangeleerde vaardigheden direct in de praktijk brengen. Wel zo uitdagend, toch? Tijdens deze trainingen gaan we de diepte in op het vlak van inhoudelijke IT skills. Maar ook qua persoonlijke ontwikkeling krijg je alle kans om te groeien. Door onze persoonlijke coaching en begeleiding ‘on the job’, kom je op de juiste plek terecht én groei je razendsnel. Nieuwsgierig? Neem dan contact met ons op, of bekijk onze vacatures.

Young profesional loopt met laptop onder arm
Wil je starten met jouw traineeship?

Ontdek de veelzijdigheid van IT en kom erachter waar jij energie van krijgt!

Bekijk traineeship
Filters
Vakgebied
Opleidingsniveau
Locatie
Filters toepassen