Ga terug
Inspiratie

De grote vraag: Doorstuderen of werken?

Young professionals zitten op bank 2

Wanneer de eindstreep van je bachelor in zicht komt stel je jezelf de vraag; kies ik voor doorstuderen of werken? Voor een master of voor een baan? Een lastige vraag. Want in welke richting wil je dan graag een baan of die master? Er is zo veel keus en maak je wel kans op een baan? Wij zetten enkele afwegingen voor je op een rijtje.

Studeren

Het studentenleven heeft natuurlijk een aantal voordelen. Je kunt als je wilt 5 dagen per week naar de kroeg, uitslapen als je laat college hebt. Een college waar je überhaupt geen zin in hebt? Dan ga je helemaal niet en je hebt aan het begin van het collegeblok veel vrije tijd. Wanneer je kiest voor een master kun je nog minimaal een jaar extra van dit leven genieten.

Als je het gevoel hebt dat je nog niet uitgeleerd bent kun je je kennis op het specifieke onderwerp van je master verder ontwikkelen. Met die kennis vergroot je mogelijk ook je kansen op een toekomstige baan. Maar is dat eigenlijk wel zo? En in welke richting wil jij je dan specialiseren? In de huidige arbeidsmarkt is een master op je CV niet verkeerd, maar ook geen must. Relevante werkervaring is minstens net zo waardevol. Maar wat als je nog niet precies weet in welke richting je graag aan de slag wilt?

Werken

Oké, dan kan je er misschien toch beter voor kiezen om aan het werk te gaan om te ontdekken welke baan bij jou past. Praktische voordelen hiervan zijn dat er vooral geld bijgeschreven wordt op je rekening in plaats van enkel afgeschreven. Daarnaast ben je als je thuis komt na je werkdag ook echt vrij, geen essays die nog geschreven moeten worden of tentamens die in het weekend geleerd moeten worden.

Zoals we al zeiden is in de huidige arbeidsmarkt relevante werkervaring minstens net zo belangrijk als een master. Dus die praktijkervaring kan je maar beter zo snel mogelijk op gaan doen. Maar hoe kom je aan die praktijkervaring als voor de meeste startersfuncties ervaring vereist is? Hoe komen je aan die baan? En in welke richting moet je zoeken?

Is er een derde optie?

Je kunt na je opleiding starten in een traineeship. Hierin worden de belangrijkste voordelen van studeren en werken gecombineerd. De praktische voordelen zijn dat je elke maand een aardig bedrag op je rekening krijgt bijgeschreven en dat je in het weekend altijd vrij bent. Geen meerdere ballen hooghouden, maar structuur: zodra jij je werkplek verlaat aan het einde van de dag, dan ben je klaar. Geen opdrachten of tentamens die nog in je nek hijgen.

Daarnaast werk je actief aan je ontwikkeling. Leren en groeien staan centraal in een traineeship. Het biedt je de mogelijkheid om werkervaring op te doen op interessante afdelingen en snel door te groeien naar de functie die jij ambieert. Weet je nog niet precies hoe jouw droombaan eruit moet gaan zien? Dan kan het opdoen van werkervaring op verschillende afdelingen binnen verschillende bedrijven je daar goed bij helpen.

Denk jij nu "doe mij zo een traineeship"? Kom met ons in contact!

Trainee finance houdt telefoons vast
Starten met een traineeship?

Ontdek welke branche bij jou past en waar jij energie van krijgt!

bekijk traineeships
contact
Filters
Vakgebied
Opleidingsniveau
Locatie
Filters toepassen